14°

погода у Рівному

Купляти рибу на стихійних ринках може бути небезпечно для життя

Окрім безпосередньої підтримки браконьєрства, купуючи рибу невідомого походження людина наражається на небезпеку отруєння або ботулізму – 8 смертей від цього інфекційного захворювання зафіксовано в Україні в 2018 році.

Державні інспектори рибоохоронного патруля Рівненщини наділені повноваженнями контролювати порядок придбання та збуту водних біоресурсів на ринках та у місцях стихійної торгівлі населених пунктів Рівненщини.

З початку лютого 2019 року зафіксовано чотири випадки незаконного продажу риби на стихійних ринках області. 

Так, сьомого та восьмого лютого 2019 року інспектори Рівненського рибоохоронного патруля  під час здійснення контролю за незаконною реалізацією водних біоресурсів  провели  перевірку місцевих ринків м. Рівне. В результаті,  патрульні викрили продаж риби без документів, котрі б  підтверджували законність придбання та сертифікат якості  товару, на ринках «Центральний», «Ювілейний» Та «Північний». На порушників складено адмінпротокол за ч. 1 ст. 88-1 КУпАП.

Чому не рекомендовано купувати рибу на стихійних ринках?

По–перше, купуючи рибу на стихійних ринках з рук без документів, невідомого походження та невстановленої якості, яка як правило являється браконьєрським уловом, покупці підтримують  браконьєрів і тим самим стимулюють  їх до нових правопорушень.

Навіть якщо риба виловлена із дотриманням Правил любительського і спортивного рибальства, її можна використовувати лише для особистого споживання і забороняється продавати.

По–друге, неорганізовану торгівлю ніхто не контролює, якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють. Продукти, які безконтрольно реалізуються не пройшли лабораторний контроль, не мають документів, які свідчать про безпеку та якість. А самі продавці не проходять обов’язкові профілактичні медичні огляди та не мають особових медичних книжок, не завжди дотримуються правил особистої гігієни (торгують із брудними руками, бо помити їх ніде). Купуючи продукцію на стихійних ринках покупець наражає себе на отруєння та інфекційні захворювання, зокрема смертельну хворобу – ботулізм.

Експерти запевняють, що відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. Серед рибних продуктів у зоні ризику – в’ялена, копчена та солона риба, рибні консерви. В Україні випадки ботулізму спричинені в основному споживанням в’яленої риби. Медики звертають увагу на те, що найчастіше збудник ботулізму в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає в м’ясо. Тому найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені інфекцією.

Риба може заразитися бактеріями ботулізму різними шляхами:

– в природних умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул;

– неправильне зберігання пораненої риби на ґрунті перевезення навалом, без тари;

– не проходить належної термічної обробки, а бутолоксин (токсин ботулізму) гине лише при кіп’ятінні  120° С через 30 хвилин;

– соління відбулося вже після утворення токсину, адже сіль не вбирає токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції.

Рівненський рибоохоронний патруль звертає увагу громадян, що продавці мають право продавати рибу лише за умови підтвердження її придатності за результатами досліджень акредитованої лабораторії, яка знаходиться на продовольчому ринку. У реалізаторів риби також повинні бути документи, які б свідчили про законність її придбання (товарно-транспортна накладна, в якій зазначено, де придбано рибу) та сертифікат якості.

Торгівля живою рибою без відповідних документів, є порушенням ст. 7 Закону України «Про тваринний світ», положень Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», пункту 3.14 Правил любительського та спортивного рибальства, затверджених наказом Державного комітету рибного господарства України від 15.02.1999 № 19.

За порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу санкцією ст. 88-1 КупАП, передбачено накладення штрафу від 540 грн до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу.

Рівненський рибоохоронний патруль закликає громадян дотримуватись правил рибальства. У разі виявлення фактів браконьєрства, незаконного продажу водних біоресурсів або задухи риби – просимо терміново повідомляти за номером телефонної «гарячої лінії» відомства: (093) 263-39-32.

Довідкова інформація:

Ботулізм –  гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляють бактерії ботулізму.

Перші ознаки ботулізму у дорослих: сухість у роті, біль в животі і незначне підвищення температури.

У важких формах захворювання проявляються такі симптоми: – ураження шлунково-кишкового тракту: біль і спазми в животі, часта нудота і діарея – від 5 до 10 разів на день;

– температура може залишатися нормальною або підвищуватися до 37,5 °С.;

– ураження дихальних шляхів – гостра дихальна недостатність;

– ураження парасимпатичної нервової системи. Слиновиділення знижується, слизові пересихають, потім шкіра стає сухою і лущиться;

– ураження очей. Якщо у хворого з’являються симптоми порушення зору – зниження чіткості, “пелена” перед очима, двоїння – це точно ботулізм, а не харчове отруєння.;

– ураження серцево-судинної системи. Тахікардія чергується з брадикардією – серце наче “вистрибує”, а потім пульсація знижується, викликаючи спазми. Підвищується артеріальний тиск, виникає задишка;

– розвивається загальна м’язова слабкість.

За 2018 року в Україні захворіли на ботулізм 97 осіб, з них восьмеро померло. На Рівненщині зафіксовано чотири випадки захворювання на ботулізм.


Хочете отримувати головні новини в месенджер? Підписуйтесь на наш Telegram та Whatsapp