16°

​​На Рівненщині дослідили воду на «жорсткість»

У Рівненському обласному центру контролю та профілактики хвороб дослідили воду на показники жорсткості. Про це йдеться на сторінці установи у фейсбуці.

Не менш важливий вплив на здоров’я людини здійснює і такий показник як жорсткість питної води. Жорсткість води – показник, що характеризується наявністю у ній розчинених солей кальцію та магнію (сульфатів, хлоридів, карбонатів, гідрокарбонатів тощо).

Невідповідність за показником жорсткості питної води в області становить 10-15% від загальної кількості досліджень за даним показником. Найбільша невідповідність за показником жорсткості зафіксовано у східній, центральній та західній частині області, зокрема Гощанська, Корецька та Млинівська територіальні громади. Перевищення показнику загальної жорсткості становило орієнтовно у 1,5-2 рази, в окремих випадках до 3 разів вище нормативного показника.

Також слід відмітити, що окрім зазначених перевищень від нормативного показника, 20% досліджених зразків свідчить про орієнтовну високу жорсткість води, тобто рівень загальної жорсткості від 6 до 7 ммоль/л, гігієнічна норма 1,5-7 ммоль/л. Тобто кожна третя досліджена проба питної води є достатньо жорсткою (виявлено або перевищення гігієнічних вимог або підпороговий рівень жорсткості, вище 6 ммоль/л).