6°

погода у Рівному

16335 правок до «антиколомойського» закону: стало відомо, хто подав найбільше

До банківського законопроєкту, який має врегулювати питання збанкрутілих та націоналізованих банків, подали 16335 правок — більшість подало 7 народних депутатів.

Про це повідомив депутат фінансового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк (фракція «Голос»).

Перелік депутатів, які подали найбільше правок:

  • Антон Поляков (колишній депутат «Слуги Народу», нині позафракційний, обирався по мажоритарному округу на Чернігівщині) — 6033 правки;
  • Віктор Бондар (група «За Майбутнє») — 1911 правок:
  • Дмитро Чорний («Слуга Народу») — 1781 правка;
  • Ольга Василевська-Смаглюк («Слуга Народу») —1689 правок;
  • Олег Дунда («Слуга Народу») — 1656 правок;
  • Сергій Демченко («Слуга Народу») — 1463 правки;
  • Олександр Дубінський («Слуга Народу») 1199 правок.

Решта депутатів подали менше 100 правок до законопроєкту, який Рада має розглянути у другому читанні.

Зазначимо, що ухвалення банківського закону та змін до державного бюджету на 2020 рік є двома ключовими вимогами, які Міжнародний валютний фонд поставив Україні для підписання кредитної програми на 5-8 мільярдів доларів. Раніше серед вимог було також ухвалення закону про ринок землі, який Рада схвалила у другому читанні 31 березня.

Розгляд земельного закону депутати також намагалися затягнути, внісши численні правки (загалом 4018 правок). Через це закон Рада розглядала майже 2 місяці.

30 березня Рада ухвалила у першому читанні так званий «антиколомойський» законопроєкт. 

Законопроєктом регулюються повноваження Національного банку щодо виведення банків з ринку, визнання їх банкрутами. Також закон однозначно забороняє повернення націоналізованих банків колишнім власникам.

25 березня частина депутатів «Слуги Народу» закликала якнайшвидше ухвалити «антиколомойський» закон, аби отримати допомогу від МВФ та уникнути дефолту. У той же день на сайті Ради зареєстрували одразу три альтернативних законопроєкти.

Їхніми авторами відповідно є соратник Ігоря Коломойського депутат Ігор Палиця, депутат «Слуги Народу» Олександр Дубінський, якого також пов’язують з Коломойським, та депутатка «Слуги Народу» Ольга Василевська-Смаглюк, яка працювала на каналі «1+1», що належить Коломойському.

Джерело: Громадське


Хочете отримувати головні новини в месенджер? Підписуйтесь на наш Telegram та Whatsapp