Борщ подорожчав вдвічі: як зросли ціни з 2020 року
Традиційний український борщ, колись доступний кожному, за останні чотири роки відчутно подорожчав. Згідно з дослідженням української компанії Poster, середня вартість тарілки борщу в закладах громадського харчування зросла вдвічі – з 55 до 110 гривень.
Цей факт підтверджує так званий “індекс борщу” – економічний показник, який відстежує рівень інфляції на продукти харчування. Адже борщ – це страва, до складу якої входять найпоширеніші продукти в українській кухні.
Де найдорожчий борщ?
Найвищі ціни на борщ зафіксовані у закладах Миколаївської (130 грн) та Херсонської (129 грн) областей. Така ситуація пов’язана з логістичними проблемами та зменшенням виробництва в регіонах, розташованих поблизу лінії фронту, пояснює керівник аналітичного напряму мережі “АНТС” Ілля Несходовський.
Натомість найдешевше скуштувати борщ можна на Тернопільщині (60 грн) та Сумщині (65 грн). Однак, незважаючи на різницю в цінах між регіонами, загальна тенденція зростання цін на цю страву є очевидною.