13°

Чи варто для профілактики вживати вітамін D?

Вітамін D – це вітамін, який може утворюватися в шкірі людини під впливом ультрафіолетового випромінювання та надходить в організм з харчовими продуктами.

Без достатньої його кількості кістки стають тонкими, крихкими та деформованими – у дітей розвивається рахіт, а у дорослих остеомаляція або остеопороз. Також нестача вітаміну D позначається в порушенні процесів модуляції росту клітин, нервово-м’язової та імунної функції, метаболізмі глюкози.

Дефіцит вітаміну найбільш гостро проявляється в холодну пору року, а також у жителів північних широт – внаслідок зменшення часу перебування на сонці. Ходьба, помірна фізична праця, рухливі ігри допоможуть вам якомога довше перебувати на вулиці взимку у світлу пору доби.

Щоб підтримати вітамінний статус необхідно включити в раціон харчові продукти, які містять вітамін D: риба, молочні продукти, печінка, яловичина, яйця. Додатковим джерелом надходження є прийом вітаміну D. Але у великих кількостях вітамін токсичний для організму, викликаючи отруєння. Важливо не займатися самолікуванням.

Перед тим, як починати прийом вітаміну у вигляді харчової добавки, рекомендується проконсультуватися з лікарем, щоб правильно розрахувати дозування.


Хочете отримувати головні новини в месенджер? Підписуйтесь на наш Telegram та Whatsapp