17°

Генно-модифікована дієта та «рибні помідори»

Досягти своєї мети, попри все – майже інстинкт. Інстинкт сильної та безкомпромісної істоти. Хіба не такою істотою є людина? Шлях до мети іноді у нас перетворюється у гру, в процесі якої ми починаємо розуміти, що раціональніше було б зовсім не починати. Тому що в кінці тунелю нас може чекати все, що завгодно, тільки не світло. Але з пісні слів не викинеш: все наше життя – це гра. Спочатку ми гралися у війни, любов і просвітленість. Та цього виявилося мало. І ось ми приймаємо рішення погратися у бога. Осідлавши науку, ми погнали її по безмежності наших можливостей. Так ми догралися до водневих бомб і законсервованої сибірської виразки. Потім практикувалися в клонуванні. І ось сьогодні ми нарешті відшукали ту драбину, по якій можна видертися на небо і побалакати з Господом. Можливо, дати йому декілька порад. Нижче йтиметься про біоінженерію, найцікавішим розділом якої є генна модифікація. Поговоримо про широкомасштабну зміну властивостей організмів.

Все почалося в 1954 році, коли Джеймс Вотсон і Френсіс Крік винайшли подвійну спіраль ДНК – дезоксирибонуклеїнової кислоти. Трішки пізніше люди зрозуміли, що можуть змінювати властивості живих організмів. Адже ці властивості залежать, перш за все, від присутності в молекулі ДНК особливих ділянок, які ми називаємо генами.

Раніше генна інженерія обмежувалася лише селекцію. Це коли з тисяч рослин відбиралися ті, у яких були найбільш чітко окреслені необхідні якості. Потім ці рослини висаджувалися, а після врожаю знову проводився відбір. Новий сорт з потрібними властивостями з’являвся за пару-трійку десятиліть. Але людина – створіння нетерпляче. Саме тому ми відмовилися від природного перебігу подій і почали експериментувати з генами.

Спочатку вчені пересаджували їх від однієї рослини до іншої. Потім почався обмін генами між нерослинними і рослинними організмами. Результати були приголомшливі! Ми схрестили гени помідорів і глибоководних морозостійких риб, отримавши якісно новий продукт – томати, здатні дозрівати при температурі плюс 4 градуси. Генно-модифікована кукурудза містить гени Bt-бактерії і має властивість відтворювати пестициди для захисту від комах. Існують навіть рослини, яким додали гени павуків, і тепер вони здатні… виробляти павутиння. Так чим є генно-модифіковані продукти сьогодні – цивілізаційним благом чи небезпечним втручанням в природні процеси? Порятунком світу чи грою в богів?

Скажемо ГМО «ні»

Почнемо з критики. Якщо поглянути на тих, хто захищає генну інженерію, то виявиться, що за ГМ-продукти виступають в основному їх виробники. Вони дивляться переважно в одному напрямку – в напрямку надприбутків. Велика частина цих продуктів потрапляє до нас з інших країн, де вони навіть не маркуються і не перевіряються незалежними експертами. Водночас кожному вченому зрозуміло, що в результаті генних модифікацій утворюються нові білки, токсичність яких на даний момент нез’ясована. В Європі вже давно і доволі активно вирощують ГМ-рослини. Там навіть дозволяється випадкове потрапляння генно-модифікованих елементів в продукти. І якщо їх частка не перевищує 0,9%, то такі продукти навіть не маркуються.

Для критичного прикладу візьмемо метод введення гена. Робиться це за допомогою вірусів або бактеріальних плазмід кільцевої ДНК, які небезпечніші за будь-який вірус. Цей і багато інших чинників посприяли тому, що ГМ-продукти стали пов’язувати зі збільшенням випадків цілого ряду захворювань, серед яких і рак шлунково-кишкового тракту. Разом з тим подібні продукти можуть викликати алергію і резистентність до антибіотиків. Пам’ятаєте морозостійкі помідори? В них присутні гени арктичних риб, а тому для людей, які страждають алергією на морепродукти, такі диво-овочі становлять смертельну небезпеку.

Вчені вже провели серію досліджень, в процесі яких вони пригощали ГМ-продуктами щурів. Унаслідок цього щури починали жиріти, їх інтелект слабшав, а через 3-4 покоління вони взагалі переставали розмножуватися.

Однак потенційна загроза здоров’ю – це ще не все. Поки відсутні дані про те, як ГМ-рослини впливають на флору і фауну. Наприклад, ГМ-кукурудза знищує всіх комах підряд. Її не цікавить, хто загрожує її врожаю, а хто ні. Такі рослини, яким не страшні шкідники, можуть в майбутньому поширитися в неабияких масштабах і перетворитися на банальні бур’яни. Ось чому екологи здригаються при згадці про трансгенні культури.

Скажемо ГМО «так»

Тепер поглянемо у інший бік цього питання. Населення земної кулі невпинно зростає. Таку кількість людей стає все складніше прогодовувати. ГМ-овочі і фрукти можуть стати вирішальним фактором на шляху розв’язання цієї проблеми. Наприклад, вчені виростили спеціальний вид рису з високим вмістом бета-каротину і заліза. Тривають дослідження, які дадуть нам нові сорти помідорів і картоплі з вмістом вакцин для країн третього світу.

Деякі види дерев створені спеціально для очищення ґрунту від важких металів. Тому генна модифікація не обмежується лише «мінусами». До того ж навіть зі шкільного курсу біології ми знаємо, що будь-які гени і вироблені ними білки будуть розщеплені в нашому організмі на амінокислоти і благополучно перетравлені. Справа у тому, що людство вже давно використовує генно-модифіковані ліки, вітаміни і вакцини. Ми п’ємо пиво, яке бродить на генно-інженерних дріжджах, і споживаємо йогурти, приготовані генно-модифікованими лактобактеріями. А ще ми століттями споживаємо ікру – генетичний матеріал риб. І нічого – не вироджуємося в іхтіандрів.

В серпні 2019 року почали діяти нові правила маркування харчових продуктів. Маркування може містити обов’язкову та необов’язкову інформацію про товар. У переліку обов’язкової інформації присутня і позначка «з ГМО», якщо частка ГМО перевищує 0,9%. А також «без ГМО», якщо є підтвердження їх відсутності у продукції.

Для захисту здоров’я грудних дітей, а також дітей раннього віку існує спеціальний Закон України «Про дитяче харчування». Він, зокрема, регламентує питання, пов’язані з ГМО. В законі чітко зазначено, що сировина, яка використовується у виробництві продуктів дитячого харчування, не може містити генетично модифікованих організмів та гормональних препаратів.

Потрібно зазначити, що на сьогоднішній день більше 130 країн світу відмовилися від трансгенної продукції. А в Україні така продукція навіть вирощується. Тіньовий ринок генно-модифікованої продукції приносить надприбутки. Але проблема полягає у тому, що велика частка цих продуктів реалізовується як «чистий» товар. Якщо вірити неофіційним даним, то в Україні близько 10% кукурудзи та 80% сої вирощуються з ГМ-насіння. А ще є картопля, гречка та ріпак. Якщо говорити про ті продукти, в яких присутні ГМ-компоненти, то це всі види рослинного масла, печена «кондитерка», солодощі на основі шоколаду, кисломолочні продукти, медикаменти і косметика.

Людей, які не хоче мати справу з генними модифікаціями звичних продуктів, не можна назвати захищеними. Припустима норма в 0,9%, так чи інакше, наздожене нас. Можливо, нічого поганого в ГМО і немає. Але ми поки не знаємо, як зміняться наші нащадки, якщо ми будемо сидіти на генно-модифікованій дієті. І якщо вже ми затіяли цю гру в богів, то потрібно пильнувати, аби не програти.