11°

0362

Хворі, у яких виявили ботулізм, вживали оселедця та ковбасу

Джерело: 0362.ua

За останні два дні в Рівненській області внаслідок вживання недоброякісних продуктів захворіли на ботулізм двоє мешканців Рівненської області: в смт Томашгород Рокитнівського району та в м. Дубно (всього в Рівненській області в 2020 році зареєстровано 6 випадків ботулізму, із них 3 випадки в с. Кам’яниця Дубенського району, 2 – м. Дубно та 1 – смт Томашгород Рокитнівського району. У 2019 році зареєстровано 4 випадки).

Хворі знаходяться на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні в КНП «Дубровицька ЦРЛ» та КНП «Дубенська МЛ» із характерними симптомами: порушення зору (двоїння, розпливання, мерехтіння в очах), загальною слабкістю, порушення ковтання. Перебіг хвороби – середньої важкості. Хворим введена антиботулінічна полівалентна сироватка.

Діагноз в усіх випадках лабораторно підтверджений в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Хворі споживали недоброякісні завезені продукти: сирокопчену курячу ковбасу в вакуумній упаковці, пресерву оселедця та власного приготування салат «шуба».

Для запобігання захворювання на ботулізм важливе значення має споживання доброякісних харчових продуктів. Купуючи їх, обов’язково необхідно звертати увагу на термін придатності продуктів, зовнішні та смакові властивості (спожиті хворими на ботулізм харчові продукти були неякісні). При виготовленні домашніх виробів, необхідно дотримуватись технології приготування, режиму термічного оброблення, зберігання домашніх консервів. Насамперед, для консервування брати лише доброякісну сировину, ретельно миючи у проточній воді, очищаючи від залишків ґрунту, так як ґрунт є резервуаром збудника ботулізму. Про це повідомляє Рівненський обласний лабораторний центр.


Хочете отримувати головні новини в месенджер? Підписуйтесь на наш Telegram та Whatsapp