
Інфляція в Україні сповільнилася до 14,1%, але ціни на яйця зросли на понад 80%

У липні 2025 року річна споживча інфляція в Україні становила 14,1%, що нижче показника червня. За даними Держстату, у порівнянні з минулим місяцем зафіксовано навіть невелику дефляцію — ціни знизилися на 0,2%.
Головним чинником уповільнення інфляції стала сезонність: овочі за місяць подешевшали на 23,9%, одяг і взуття — на 4,6%.
Водночас у річному вимірі лідером подорожчання залишаються курячі яйця, ціна яких зросла на 82,4% порівняно з липнем 2024 року. Експерти пояснюють це ефектом низької бази — торік у липні яйця суттєво подешевшали.
Суттєво зросли також ціни на:
- фрукти (+52,1%),
- соняшникову олію (+30,4%),
- м’ясопродукти (+24,2%),
- овочі (+17,5%).
Причинами подорожчання продуктів стали несприятливі погодні умови та спад у сільському господарстві. В Інституті економічних досліджень зазначають: якщо цьогорічний врожай виявиться слабким, темпи зростання цін на продукти залишатимуться високими. Однак пізніша сівба може покращити ситуацію.
За оновленим прогнозом НБУ, річна інфляція може знизитися нижче 10% уже наприкінці 2025 року і зберігати таку тенденцію до 2027-го, коли повернеться до цільового рівня у 5%.