17°

Майже 3 тонни «енергетичних колобків» виготовили на Рівненщині

Волонтерити з колегами почали з перших днів повномасштабного вторгнення, розповідає завідувачка відділу комплектування і каталогізації бібліотечних фондів Ольга Колнооченко.

«Ми розробляли наші смаколики із розумінням того, що у військових на передовій немає часу та можливості нормально поїсти. Треба щось таке, щоб вкинути у рот та побігти. Саме так в нас вийшла кулька. Рецепт ми шукали в інтернеті, щось додавали, щось забирали… Так маємо власний рецепт енергетичних смаколиків», – розповіла Ольга.

«Енергетичні колобки» створені для швидкого, калорійного та ситного прийому їжі. Підходять для військових, як перекус на бойові виходи. Ольга розповіла, «колобки» пройшли через цілий ряд змін: рецептура, форма, смак.

«Процес створення досить тривалий та силозатратний, – пояснила волонтерка. – Все робиться власними руками, максимум з техніки – м’ясорубка. Але і вона ручна, так як кілька електричних не витримали такий ритм роботи і згоріли. У склад ідуть різноманітні горішки, фрукти, сухофрукти, ягоди, вівсянка та пластівці. Це все подрібнюється, скріплюється медом, формується у кульки та певний час стабілізується. Далі зверху «колобочки» посипаються маком, льоном, кунжутом, насінням чіа, стружкою мигдалю чи кокосу, а також іноді сушеними подрібненими фруктами. І останній етап – це пакування та відправка посилок».

Найбільша виготовлена кількість у день – 8кг. Це приблизно 160 шт.

Попит на них постійно зростає. Якщо раніше могли заготовити наперед, то вже нині – одразу відправляють усю партію. Дівчата готують навіть у відпустці.

«Навіть не пам’ятаю, хто назвав наше творіння «колобками», але ця назва дуже добре прижилася і ми вирішили її залишити, – згадувала пані Ольга. А потім сміючись сказала: – Хтось із військових взагалі назвав це «сталевими яйцями»».

«Енергетичні колобки» це не єдина річ, яку виготовляють дівчата. Також вони роблять вітамінні чаї. Вони є зігріваючими, адже у їхній склад входять мед, спеції, різні ягоди, імбир, перець, базилік..

Усе це колектив робить прямо у бібліотеці із дозволу та з допомогою директорки. Продукти, а також усе необхідне для приготування (рукавички, посуд) приносять небайдужі люди. Ті, хто не мають такої можливості – скидають гроші на рахунок.

«Зізнаюся чесно, часом сил геть немає. Проте фото-звіти від волонтерів не дають зупинитися. Усі ці усміхнені обличчя військовослужбовців з прифронтових зон, чи «гарячих точок»… Заради них ми готові працювати і працювати», – зазначила пані Ольга.


Хочете отримувати головні новини в месенджер? Підписуйтесь на наш Telegram та Whatsapp