31°

На Рівненщині за останні пів року виявили 6 випадків ботулізму

За останні пів року на Рівненщині епідеміологи зареєстрували 6 випадків ботулізму. Зокрема, 5 випадків пов’язані із вживанням продуктів домашнього приготування: 2 – м’ясних консервів, 2 – смаженої річкової риби із місцевих водойм, 1 – консервованих огірків. Один – із вживанням в’яленої риби, придбаної на стихійному ринку.

Епідеміологи зазначають, що гострі кишкові інфекції залишаються цьогоріч актуальною проблемою через нестійку епідситуацію загалом в Україні. Натомість, за аналогічний період у 2021 році в регіоні випадки ботулізму не реєструвались.

Нагадаємо, ботулізм – це тяжке харчове отруєння, спричинене вживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Це можуть бути в’ялені або консервовані в домашніх умовах риба, м’ясо чи овочі. Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко хвороба передається від матері до дитини через грудне молоко.

Профілактика ботулізму дуже проста – у більшості випадків його можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил:

  • 🔸не вживати консерви домашнього виробництва, особливо м’ясні та рибні;
  • 🔸не вживати продукти, якщо не впевнені, що вони зберігалися та/або транспортувалися належним чином;
  • 🔸не їсти продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості.

Перші симптоми з’являються через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.