Найкращі рецепти Великодніх пасок
Щороку, готуючись до Великодня, кожна господиня береться до випікання пасок, наповнюючи дім ароматом родинного затишку та національних традицій. Деякі люблять рецепти, перевірені поколіннями, а хтось хоче здивувати своїх рідних новим смаком великоднього хліба. Залишилося зовсім небагато часу до Світлого Господнього Воскресіння, а це означає – саме час діставати формочки, запасатися якісним борошном, готувати дріжджі і вибирати рецепти великодньої паски.
Головний принцип приготування паски на Великдень – правильно замішане тісто. Воно не повинно бути надто рідкім або, навпаки, густим, бо так великодній хліб швидше зачерствіє. Тісто має бути такої консинстенції, щоб воно легко ділилося ножем і не липло до рук. І ще один важливий секрет – тісто має підніматіся три рази: перший раз – сама опара, другий – з усіма доданими продуктами, третій – коли тісто розклали у форми.
Класична паска з родзинками і цукатами
ІНГРЕДІЄНТИ
- 0,5 л молока
- 1 кг муки
- 150 г вершкового масла
- 100 г маргарину
- 75 г дріжджів
- 2 склянки цукру
- 150 г родзинок
- 5 яєць
- 1 ст. л. ванільного цукру
- цедра одного апельсина
- цедра половини лимона
- 1,2 кг борошна
ПРИГОТУВАННЯ
- Розчинити у теплому молоці дріжджі. Додати одну склянку цукру і дві-три ложки борошна. Усе перемішати до однорідної маси і залишити у теплому місці.
- Жовтки розтерти з цукром і ванільним цукром. Коли розчинене тісто збільшиться в два рази, додати до нього м’які масло і маргарин, розтерті жовтки і решту борошна. Добре вимішати тісто, якщо потрібно – підсипати ще борошна. Знову залишити тісто підходити в теплому місці, накрити рушником.
- Родзинки потрібно промити гарячою водою. А цедру лимона і апельсина (тільки жовту частину) – натерти. Білки збити до густої піни. Після цього родзинки, цедру і білки додати в тісто і добре вимішати. Знову залишити тісто на 30 хвилин, щоб підросло.
- Форму для випічки змастити маслом. Заповнити форму на половину тістом і дати йому підрости, майже до краю форми. Якщо ви не будете використовувати цукрову глазур для прикрашання паски, тоді покрийте верх випічки збитим жовтком.
- Випікати при температурі 180 градусів до готовності (середня паска випікається 35-45 хвилин ). Перші 20 хв. духовку не відчиняти.
- Готовність паски перевірте дерев’яною паличкою (сірником, зубочисткою), якщо паличка виходить суха, значить паску можна виймати з духовки.
Сирна паска звичайна
ІНГРЕДІЄНТИ
- 1 кг домашнього сиру
- 5 жовтків
- 1 склянка цукру
- 400 г вершкового масла
- ванільний цукор
- родзинки, цукати (за бажанням)
ПРИГОТУВАННЯ
- Протерти сир через дрібне сито. Додати цукор, м’яке вершкове масло, ванільний цукор і жовтки, які теж потрібно протерти через сито. Перемішати цю масу і викласти у форму, вистелену вологою марлею. Поставити сирну суміш на ніч у прохолодне місце.
- Вранці поставити на паску вантаж, щоб стекла зайва рідина, залишити на добу.
- Дістати паску з форми, прикрасити і подати до столу.
- Зберігати таку паску потрібно у холодильнику.
3. Сирна паска печена
ІНГРЕДІЄНТИ
- 110 г борошна
- 8 яєць
- 170 г цукру
- 50 г жирних вершків
- цукати, родзинки – до смаку
ПРИГОТУВАННЯ
- Сир перетерти через сито, додати вершки, цукати, родзинки, цукор, борошно і 8 жовтків. Перемішати до однорідної маси.
- Збити білки в стійку піну і акуратно з’єднати з сирною масою. Знову перемішати.
- Викласти отримане тісто у форму, змащену маслом. Постукати формою кілька разів, щоб вийшло зайве повітря.
- Випікати сирну паску за температури 160-170 градусів до золотистої поверхні
ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ ДЕКІЛЬКА ХИТРОСТЕЙ ЩОДО ПРИГОТУВАННЯ СИРНОЇ ПАСКИ:
- Якщо немає часу і бажання перетирати сир через сито, але перспектива грудочок не радує, пропустіть сир через м’ясорубку.
- Розітріть сир з маслом. Це поліпшить смак готової паски.
- Поставте у духовку з сирною паскою деко з водою – це допоможе страві зберегти легкість.
- Не відчиняйте часто дверцята духовки, а випікати паску потрібно досить довго: годину-півтори при температурі 160 градусів.
- У кухні під час приготування сирної паски не повинно бути різких звуків – сирне тісто може осісти.
- Щоб скоринка зверху на печеній сирній пасці не стала занадто твердою і сухою, змастіть її теплим молоком.
4. Паска з білим шоколадом
ІНГРЕДІЄНТИ
- 730 г борошна
- 120 мл молока
- 300 г вершкового масла
- 4 яйця
- 80 г цукру
- 30 г ванільного цукру
- 15 г сухих дріжджів
- 100 г білого шоколаду
- щіпка солі
- Для прикраси:
- 100 г білого шоколаду
- 1 ст. ложка молока
ПРИГОТУВАННЯ
- Просіяти борошно і з’єднати його з сухими дріжджами.
- Міксером збити яйця з цукром, ванільним цукром і сіллю до утворення пишної піни. Додайте до яєць тепле (не гаряче!) молоко і, продовжуючи збивати, потихеньку всипайте борошно з дріжджами у яєчно-молочну суміш.
- Замісіть тісто за допомогою спеціальної насадки міксера для тіста або руками і вимішуйте протягом 5-10 хвилин.
- Ввести в тісто невеликими порціями м’яке вершкове масло і продовжувати вимішувати, поки воно повністю не з’єднається з тістом. Обім’яти тісто руками, покласти в каструлю, накрити рушником і залишити на 2 години, щоб воно підійшло.
- Поламати на шматочки плитку білого шоколаду. Коли тісто підійде і збільшиться в об’ємі, знову акуратно обім’яти його руками. Розрівняти тісто і рівномірно розподілити по його поверхні частину шоколаду. Потім загорнути краї тіста, накриваючи шоколад, викласти залишки шоколаду і знову загорнути їх у тісто.
- Викласти тісто у форму для випікання, змащену маслом, так, щоб воно заповнило форму на 2/3 і залишити на 1 годину, щоб тісто піднялося.
- У прогріту духовку поставити паску і випікати при температурі 180°C 1 годину. Залишити паску до повного охолодження, а потім дістати її з форми.
- Тим часом приготувати шоколадну глазур. Розтопити плитку білого шоколаду на водяній бані. Помішуючи шоколад, поступово влити у нього молоко. Як тільки шоколад отримає рідку консистенцію, покрити ним верх паски.
5. Паска у хлібопічці: рецепт із цитрусами та горіхами
ІНГРЕДІЄНТИ
- 400 г борошна
- 100 г вершкового масла
- 4 яйця
- 100 г цукру
- 10 г ванільного цукру
- 50 мл апельсинового соку
- 50 г горіхів
- 50 г цукатів
- 15 г сухих дріжджів
- 0,5 ч. ложки солі
ПРИГОТУВАННЯ
- На дно відерця хлібопічки висипати дріжджі. Зверху покласти просіяне борошно. Збити яйця з цукром і ванільним цукром і також вилити у ємність. Додати інші інгредієнти: м’яке масло, сіль, горіхи і цукати. В останню чергу налийте апельсиновий сік. Обрати режим «Солодка випічка», час – приблизно 3 годин 50 хвилин.
- Щоб у готовій пасці не було дірочки від лопатки для замішування, після її завершальних (повільних!) обертальних рухів лопатку можна вийняти з тіста змоченою у воді рукою. А тоді розрівняти поверхню тіста і закрити кришку хлібопічки для подальшого сходження і запікання.
- Готову паску обережно дістати з форми, прикрасити, змастивши білковим кремом і посипавши горішками.
6. Мигдальна паска
ІНГРЕДІЄНТИ
- 1 кг борошна
- 2 склянки молока
- 50-70 г дріжджів
- 5 яєць
- 1 склянка цукру
- 300 г вершкового масла
- 200 г мигдалю
- 1 лимон
- 1 склянка родзинок без кісточки
- сіль
ПРИГОТУВАННЯ
- Кип’ячене молоко охолодити до температури 38 градусів. Трішки відлити, розвести у ньому дріжджі, додавши 1 столову ложку цукру, трішки борошна та ретельно перемішати. Накрити опару для паски рушником і поставити в тепле місце, щоб підійшла.
- Яйця збити з цукром та сіллю 5 жовтків, розтопити вершкове масло та охолодіть. Додайте в опару жовтки, вершкове масло та решту борошна. Натерти цедру одного лимона й також покласти в тісто. Ядра мигдалю подрібнити, додати в тісто разом із родзинками.
- Розкласти тісто у форми, добре змазані маслом і посипані борошном. Дати паскам підійти, змастити їх поверхню жовтком і викласти цілі ядра мигдалю.
- Випікати паски в розігрітій духовці при температурі 180 градусів. Готовність перевірити дерев’яною паличкою.
7. Паска на кефірі
ІНГРЕДІЄНТИ
- 2 кг борошна
- 1 л молока
- 100 г пресованих дріжджів
- 200 г сметани або кефіру
- 2 яйця
- 6 жовтків
- ванільний цукор
- 150 г родзинок
- 100 г кураги
- 150 г цукатів
- 200 г маргарину
- 100 г вершкового масла
ПРИГОТУВАННЯ
- Приготувати опару: підігріти молоко до кімнатної температури і розвести у ньому свіжі дріжджі. Додати кефір. В отриману суміш всипати 50 г цукру і 200 г борошна, перемішати до стану густої сметани. Накрити і залишити підніматися. Тоді додати розм’якшений маргарин і вершкове масло, добре перемішати.
- Окремо збити 2 яйця з 3 склянками цукру до пишної маси. Додати до збитої яєчної маси опару і решту борошна. Ретельно перемішати, поставити тісто в темне місце і дати йому час підійти.
- Коли тісто трохи підніметься, додати родзинки, курагу і цукати. Все розкласти у форми і дати ще раз піднятися. У розігріту до 180 градусів духовку поставити паски. Залежно від розмірів формочок випікати від 30 хвилин до 1 години.
- Останній штрих – оздоблення паски. Збити окремо яєчний білок, додати цукор і продовжувати збивати ще 5 хвилин. Акуратно нанести глазур на охолоджену паску і прикрасити її горішками, цукатами, великодньою посипкою, цукровими горошинками і різними смачними фігурками з тіста.
Джерело: Їсти