12°

Нотатки пані: корисні і шкідливі властивості хурми

пані Інна

Вживаючи хурму, ми маємо можливість підживити організм корисними вітамінами та мінералами. Концентрація таких мікроелементів як каротин, магній та калій в хурмі дуже висока, та й кількість вітамінів А, С, і Р більша ніж в інших фруктах. Ще одним важливим аспектом є наявність в хурмі цукру: фруктози та глюкози, а за кількістю антиоксидантів хурма може позмагатись з рекордсменом в цьому плані – зеленим чаєм.

Корисні властивості хурми:

  • Йод, що міститься в хурмі, зведе до мінімуму можливість виникнення проблем з щитовидною залозою, і таке захворювання, як анемія безслідно зникне при регулярному вживанні хурми, оскільки в ній багато заліза.
  • Включивши у свій раціон цю корисну ягоду, ми допомагаємо впорядкувати роботу сечовивідних органів, завдяки чому позбавляємо свій організм від великої кількості шкідливих солей.
  • Хурма допоможе налагодити роботу травної системи, позбавить шлункових розладів. Адже пектин, що входить до вітамінного складу хурми, здатний за короткий термін справитися з діареєю.
  • Серцево-судинна система у відповідь на цей солоденький смаколик потішить безперебійною роботою, і це все завдяки моносахаридам, що містяться в хурмі.
  • Хурма містить немалу дозу бета-каротину, що дуже добре впливає на здоров’я очей.
  • Хурма має здатність захистити наш організм від кишкової палички та золотистого стафілококу.
  • Для тих, що надають перевагу сухофруктам: сушена хурма може значно допомогти під час лікування гіпертонії.
  • Корисна інформація для курців: регулярне вживання у раціон цього фрукта може значно скоротити вірогідність появи ракових клітин. Хоча, більш ефективно буде не думати про користь та шкоду хурми, а відмовитись від цієї шкідливої звички і перестати курити.

Шкідливі властивості хурми:

  • Заподіяти шкоду вживання хурми може людям, що хворіють цукровим діабетом. В цьому випадку хурму можна дозволити собі лише у виключних ситуаціях.
  • Не слід давати хурму дітям до трьох років. Цей фрукт містить таку речовину як танін. Вступаючи у взаємодію з шлунковим соком, він поступово перетворює вміст шлунку у в’язку та липку субстанцію, яка може утворити комок, який дитячий організм самостійно вивести не зможе.
  • Через цю ж речовину – танін, хурму не можна їсти людям, які щойно перенесли операцію на кишківник.
  • У деяких людей вживання хурми може викликати алергічну реакцію. Пов’язано це з високою чутливістю організму на йод, якого дуже багато в хурмі.


Хочете отримувати головні новини в месенджер? Підписуйтесь на наш Telegram та Whatsapp