11°

Нотатки пані: обліпиха – корисні властивості і протипоказання

пані Інна

Обліпиха вважається найбільш корисним даром осені, оскільки здатна вилікувати багато хвороб. Але разом з тим є деякі обмеження, які потрібно приймати до уваги при її вживанні.

У чому полягає основна користь обліпихи?

Завдяки своєму складу, обліпиха має такі цілющі ефекти, як:

  • Зміцнення серцевого м’яза, а також профілактика серцевих захворювань (інфаркт, інсульт).
  • Лікування захворювань крові і підвищення еластичності судин шляхом нейтралізації їх крихкості і стоншення стінок.
  • Розсмоктування тромбів і ліквідація закупорки кровоносних судин.
  • Імунне стимулювання організму, що дозволяє більш ефективно боротися з застудами та вірусними захворюваннями в сезон холодів.
  • Омолодження шкіри завдяки вітаміну E.
  • Продовження дії дітородної функції у жінок.
  • Надання благотворного впливу на перебіг вагітності.
  • Насичення організму вітаміном E. Особливо корисна для годуючої матері, коли дитині виповниться місяць.
  • Лікування шкіри від опіків, пролежнів, рубців і тріщин ануса за рахунок зовнішнього застосування (маслом).
  • Відновлення організму від малокрів’я, гіпертонії і атеросклерозу.
  • Позбавлення від зайвої ваги завдяки прискоренню обміну речовин.
  • Регулюючий вплив на сальні залози.
  • Розгладжуючий вплив на шкіру.

Не тільки плоди цієї рослини, але його листочки і гілки містять у собі безліч вітамінів, макро- і мікроелементів для оздоровлення. У корі рослини знаходиться серотонін. Він використовується в протипухлинних препаратах, а також робить позитивний вплив на функціонування нервової системи.

Протипоказання

Важливо розуміти, що крім користі для організму обліпиха має і протипоказання :

  • при індивідуальній непереносимості;
  • при захворюваннях підшлункової залози та схильності до діареї. Не дозволяється вживати вичавлене з плодів масло;
  • при хворобах шлунково-кишкового тракту, підшлункової залози, печінки і жовчного міхура забороняють вживання свіжих ягід;
  • при сечокам’яній хворобі забороняється вживати як свіжі плоди ягід, так і сік.