18°

Обіди дошкільнят подорожчають

Із 1 січня у Рівному зростає вартість триразового харчування у дитячих садках.

Відтепер меню на один день для малюків віком від 1 до 4 років обійдеться у 35 гривень, а для дітей від 4 до 7 — уже в 45 грн.

Причому, батькам уже доведеться оплачувати 70% від цієї суми і лише 30% доплатить міський бюджет. Досі ця пропорція була 60 / 40.

Катерина Сичик, заступниця начальника міського управління освіти:

— Змінилися ціни на продукти, на енергоносії. Пропорція 70 / 30 уже діє в багатьох областях. Тобто батьки оплачуватимуть за кожен день харчування дитини 24,5 грн та 31,5 грн відповідно. При цьому право на безкоштовне харчування мають діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, діти з інвалідністю та особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних групах та закладах, а також діти учасників АТО (ООС), постраждалі внаслідок воєнних дій і конфліктів, з числа внутрішньо переміщених осіб, з малозабезпечених родин. Також безкоштовно годуватимуть дітей з малими і затухаючими формами туберкульозу в садку-яслах санаторного типу №16. Багатодітні родини мають право на 50% оплату за харчування.

Щодо самої їжі, то вона стала більш здоровою. Тепер кухарі додають менше солі й цукру, стало більше овочів і фруктів. Можливо, не всім діткам таке до вподоби, але таке харчування більш збалансоване і корисне для дитини.

Що ж саме отримують діти за таку суму?

У деяких садках вихователі щоранку скидають батькам на телефони меню: які страви сьогодні їстимуть малюки. Наприклад, на сніданок перед початком занять пропонують молочні каші, омлети або макарони з відварним яйцем, печиво чи вафлю та гарячий напій — чай або какао.

Об 11-й дітям додатково можуть запропонувати яблука або мандарини. На обід опівдні готують суп та м’ясо або рибу з гарніром, додають хліб і сік чи компот.

Також до обіду можуть приготувати салат зі свіжих чи відварних овочів. І на підвечірок малюків годують кашами, запіканками, лінивими варениками, налисниками або овочевим рагу. Плюс — дають скибку батона з повидлом чи твердим сиром та чай або кавовий напій з молоком.

Батьки кажуть, що порівняно з минулими роками меню стало більш різноманітним. Кухарі щодня подають інші страви, які протягом тижня практично не повторюються.

Окрім традиційних борщів, каш та картопляного пюре, з’явилися новинки: болоньєзе, пудинги, мафіни, омлет-драчета, бігос, курка по-італійськи, фіш-боли в томатному соусі, незвичні супи — від болгарського до польового.


Хочете отримувати головні новини в месенджер? Підписуйтесь на наш Telegram та Whatsapp