13°

Все, що треба знати про кавові зерна

Насолода від чашечки гарного еспресо в барі приходить здалеку і криється в кавових зернах. Як знає кожен, хто пристрасно полюбляє цей популярний напій, сутність смаку чашки, від якої підіймається ароматний димок, полягає в маленькому насінні, з якого вона приготована.

Кавове зерно: будова та форма

Кавова рослина утворює маленькі червоні ягоди, які візуально чимось нагадують вишні, що складаються з кількох шарів. Подібно до скарбу, укладеного в скриньку, справжнє зерно заховано під великою кількістю шарів ягоди. Хоча структура ягоди практично завжди більш-менш однакова, колір і форма зерен – саме ті ознаки, за якими відрізняють різні сорти кави. Наприклад, у той час, як ягода робусти має круглу форму, арабіка є більш овальною, витягнутою.

Як отримують кавові зерна?

Перший крок збігається зі збором ягід, який вже є делікатним етапом: важливо уникати збору зелених ягід, які ще не дозріли, та ягід невеликого розміру. При обсмажуванні вони набувають типового коричневого кольору і стають більші завдяки теплу.

Види та характеристики кавових зерен:

У світі відомо близько 60 видів кавових рослин, але лише біля двадцяти приносять плоди, придатні для кави. Залежно від клімату і температури, ягоди мають різні властивості: більшість продукції зосереджена у тропічному поясі. Тут розташовані основні країни-виробники кави, такі як Бразилія та Гватемала.

Серед безлічі видів кави, насправді лише два найбільш підходять для використання в кавових сумішах: це арабіка та робуста.

Арабіка, найпопулярніша кава у світі

Цілих 70% кави, що виробляється у світі, представлено сортом Арабіка, найціннішою якістю з усіх завдяки своєму інтенсивному, але солодкому та ніжному смаку.

Серед основних світових виробників ми пам’ятаємо квітучі плантації в Колумбії та Ефіопії, справжній батьківщині кави.

Робуста, королева кофеїну

Порівняно з кавою, отриманою з арабіки, кава з сорту робуста більш гірка і міцна: вона містить приблизно вдвічі більше кофеїну. Кавові зерна робусти надають напою підкреслену кремоподібну та насичену консистенцію — всі ці характеристики надають великої бадьорості тим, хто вип’є чашку кави з робустою.

Серед країн, де вирощуються плантації робусти, найбільшим виробником, безумовно, є Індія, де боби ростуть у період між сезонами дощів.

Найменш популярний сорт кави – ліберіка. Це тому, що вона не має ані виразного смаку, ані цікавого аромату. Тому її зазвичай використовують у виробництві розчинної кави або косметики. На цей вид зерна припадає лише 1% всього світового виробництва.

У процесі обсмажування кавові зерна змінюють колір та смак. З цієї причини, щоб зберегти смак однієї лінійки кави постійною, виробники комбінують різні сорти зерен арабіки або комбінують їх із більш міцними. Хоча зерна в кавових сумішах виглядають однаково, відрізнити арабіку від робусти досить легко. Зерна робусти мають більш овальну форму і трохи менші, ніж зерна арабіки.

Що слід враховувати під час пошуку улюбленого аромату:

  1. Різні виробники, різні уподобання
  2. Рівні обсмаження – від світлого до темного
  3. Свіжість

Кава Blaser Cafe представлена у широкому асортименті в мережі магазинів Dom Kofe. Купити бленд або моносорт, які вам сподобалися, можна на сайті, замовивши доставку кур’єром по місту Львову або поштою у будь-яке місто України. В асортименті Blaser Cafe є і кавові бленди (букети), і елітні моносорти. У кавових букетах міститься до 12 сортів кави. Серед них можна знайти букети різного ступеню обсмаження, а також бленд без кофеїну.

Серія елітних моносортів – особлива гордість Blaser. Серед них є один із найстаріших сортів в історії кави Ethiopia Sidamo (Ефіопія Сідамо), екзотичний сорт чистої робусти Java Katakan (Ява Катакан), легендарна Columbia (Колумбія).