14°

погода у Рівному

Парад цінних подарунків від Рівненської облради продовжується

Про це свідчить розпорядження голови Рівненської обласної ради, розміщене на її офіційному сайті 14 січня. Йдеться про двох депутатів обласної ради – Василя Яніцького та Юлію Назарчук.

В обох випадках нагородили депутатів до Дня народження: 14 січня Василю Яніцькому виповнилося 48 років, а його молодша колега 15 січня відсвяткувала 27-річчя.

Рівненська обласна рада має право нагороджувати своїм розпорядженням політичних та громадських діячів, працівників структурних підрозділів, різних відомих своїми здобутками на Рівненщині осіб – це відповідає Положенню, затвердженому свого часу облрадою. Незважаючи на явно радянські звичаї, в цьому місці виникають деякі більш цікаві питання.

Що не так із цінними подарунками

Цінний подарунок Рівненської обласної ради – це, як правило, годинник зі спеціальним гравіюванням, хоча ні у відповідному Положенні, ні в конкретних розпорядженнях про це не йдеться.

Парад цінних подарунків від Рівненської облради продовжується
Фото з сайту ВРУ: сувенірна продукція Київського годинникового заводу

Разом з тим, більш цікавий сам порядок представлення осіб до нагородження. Наприклад, відповідно до згаданого Положення, “особи, що представляються до нагородження цінним подарунком обласної ради повинні, мати трудовий стаж у даному колективі не менше трьох років”.

Як відомо, Василь Яніцький (ЄС) до 2019 року був депутатом Верховної Ради України, а депутатом обласної ради став тільки у жовтні 2020-го.

Юлію Назарчук (РПЛ) також обрали депутаткою облради восени, хоча до цього вона вже встигла попрацювати у виконавчому апараті ради. З 2019-го вона працює там консультантом, незважаючи на доволі юний як на політичну діячку вік. А тепер ще й отримала цінний подарунок на 27-річчя.

За які заслуги могли вручити цінні подарунки

Детальну характеристику заслуг Яніцького та Назарчук разом із розпорядженням голови облради не публікували.

Нескладно здогадатися, що депутат від ЄС активно попрацював перед виборами і забезпечив голоси своїй політсилі. Він, до слова, один з тих партійних функціонерів, які залишилися в лавах партії після розпуску та реформатування обласної організації Європейської солідарності. Зробивши поправку на політичний “стаж” ваговика Яніцького нагороду умовно можна вважати заслуженою.

А от у Юлії Назарчук, яка до 2019-го року працювала на Радикальну партію Ляшка (цілком офіційно), зв’язок з ЄС не такий очевидний. Проте уважний погляд на недовготривалу робочу біографію (достатньо переглянути її особисту сторінку у мережі Фейсбук) молодої депутатки все розставляє на свої місця.

Парад цінних подарунків від Рівненської облради продовжується

У 2018-2019 роках Юлія Назарчук працювала у відділі освіти Рівненської РДА, який тоді очолював інший функціонер ЄС – той самий Олександр Набочук, який, зокрема, також забезпечував результат на минулих місцевих виборах. За інформацією з політичних кулуарів обласної ради, не в останню чергу – завдяки використанню адмінресурсу.

Кар’єрні успіхи Юлії Назарчук, мати якої працює в податковій сфері, а бабуся є доволі успішною приватною підприємицею, – тема для окремого матеріалу. Та наявність впливових покровителів, ймовірно, відіграла в історії її успіху значну роль.

Звісно, даний матеріал ґрунтується на до певної міри логічних припущеннях, без врахування реальних заслуг нагороджених персон. Проте слід зауважити, що в тексті розпорядження голови Рівненської обласної ради Сергія Кондрачука та на сайті обласної ради про конкретні заслуги (як вимагає пункт 2.3 згаданого положення) не йдеться.

До слова, в січні серед обласних депутатів були й інші іменинники, які залишилися без подарунків. Мабуть не заслужили.




Хочете отримувати головні новини в месенджер? Підписуйтесь на наш Telegram та Whatsapp