7°

Нотатки пані: як правильно обирати мандарини – поради, які збережуть ваше здоров’я

Мандарини дуже корисні, адже вони містять різноманітні вітаміни, пектини, мінерали, фітонциди, цукор і клітковину. А у шкірці плоду міститься велика кількість ефірних масел. Проте, якщо ви не уважно поставитесь до вибору плоду – наслідки можуь бути прямо протилежні.

Мийте мандарини зі шкіркою

Хоч ми і їмо м’якоть цих фруктів, але перед вживанням їх варто мити разом з шкіркою. Справа в тому, що саме на мандариновій шкірці ще можуть залишатися сліди від личинок середземноморських мух, і якщо вони потраплять в кишечник, то можуть привести до отруєння.

Мити шкірку варто з милом. І це стосується не лише мандаринів, а й усіх овочів та фруктів.

Не купуйте липкі мандарини

Як не крути, але в Україні мандарини не ростуть. Ці цитрусові завозять до нас з теплих країн і перед тим, як потрапити до нас на стіл, вони долають довгий шлях. Щоб зберегти мандарини під час транспортування, на них часто наносять хімікат етилен – токсин, який небезпечний для людського організму, оскільки здатний накопичуватися в печінці.

Тому якщо при купівлі мандарини липнуть до ваших рук, то краще він них відмовитись.

Мандарини мають бути пружними

Якщо після натискання на фрукт пальцем на мандарині залишаються вм’ятини, найімовірніше, при зберіганні або транспортуванні він перемерз. Такі фрукти краще не їсти, як і мандарини, на яких є зелені плями – вони свідчать про хвороби мандаринового дерева, з якого і були зірвані дані плоди. Фахівці кажуть, що всередині таких мандаринів можуть розвиватися бактерії.

Солодкі або кислі?

Одні люди вибирають солодкі мандарини, інші – кислуваті. У кожного свій смак. Кислі сорти зазвичай приплюснуті або великі, а солодкі – середнього розміру з яскраво-оранжевою шкіркою, хоча бувають і жовтуваті.  Солодкі плоди трохи важчі, ніж кислі.

Країна-виробник

Грузинські мандарини вважаються екологічно чистими, їх менше обробляють всілякою хімією для кращого збереження. Колір шкірки – світло-оранжевий, плоди дуже соковиті, відрізняються кисло-солодким смаком. Кісточок не багато, зустрічаються тільки у деяких сортів.

Іспанські мандарини майже завжди солодкі. Вони середнього розміру, яскраво-оранжевого кольору, з крупнопористою шкіркою, зазвичай з зеленими гілочками. Шкірка чиститься легко. Кісточки в них зустрічаються часто, хоча є сорти без кісточок. Мандарини з гілочками довше зберігаються.

Турецькі мандарини дешевші, кісточок практично немає, шкірка світло-помаранчева і жовта. Серед турецьких сортів частіше зустрічаються кислуваті мандарини.

Мароканські мандарини майже завжди солодкі і соковиті, шкірка у них тонка. Вони теж невеликого розміру, як і турецькі, але колір у них яскраво-оранжевий або навіть червонуватий, плід має характерну вм’ятину посередині. Кісточок практично немає.

Ізраїльські мандарини з’являються пізніше, сезон їх дозрівання – середина зими. Плоди солодкі без кісточок, іноді трохи сухуваті. Шкірка тонка, блискуча, легко чиститься.