Нотатки пані: корисні для здоров’я «зимові» овочі
Капуста. У квашеній капусті найбільше вітаміну С і антиоксидантів серед зимових заготовок. А ще вчені називають білоголову капусту «мінус-калорійним» продуктом. Це означає, що на її переробку організм витрачає більше енергії, ніж одержує від неї калорій.
Гарбуз. Свіжовичавлений сік гарбуза допомагає при порушеннях обміну речовин, цукровому діабеті. Склянка випитого натщесерце соку допоможе позбавитися від серцевих або ниркових набряків. У гарбузі багато солей цинку, а вони підвищують чоловічу потенцію. Вітамін Е розгладжує і зволожує шкіру.
Помідори у різних видах дуже багаті калієм, а це корисно для сердечників (добова норма калію міститься в склянці томатного соку). Томатний сік м’яко знижує артеріальний і внутрішньочерепний тиск, його корисно пити при гіпертонії та глаукомі. Але в помідорах багато клітковини і кислот. Тому не варто їсти багато томатних страв при гастритах з підвищеною кислотністю і запаленнями жовчного міхура.
Редька – природний «антибіотик», вона багата протимікробними речовинами. Гіркота, що міститься в ній, має антисклеротичну дію, тобто бере участь у розщепленні «поганого» холестерину. Натерта на тертці редька з медом – один з кращих рецептів від кашлю. Але через гіркоту редька протипоказана при запаленнях шлунка, підшлункової і каменях в нирках.
Зелений горошок. Крім магнію, цинку, білків (у ньому їх, до речі, більше, ніж у картоплі), нікотинової кислоти РР, важливої для роботи серця, в зеленому горошку багато двох важливих вітамінів групи В: тіамін зміцнює нервову систему, бере участь у виробленні гормону стресу – адреналіну; рибофлавін – забезпечує клітини енергією. Це важливо для збереження нормальної терморегуляції, в тому числі нашої реакції на холод.