ПЕРШІ “ЖЕРТВИ ТИХОГО ПОЛЮВАННЯ”: ТРОЄ ЛЮДЕЙ ОТРУЇЛИСЯ ГРИБАМИ НА РІВНЕНЩИНІ
На Рівненщині розпочався сезон “тихого полювання”. Відтак, уже зареєстрували перші випадки отруєння грибами, які мешканці області збирали власноруч.
Про це інформує Управління держпродспоживслужби у Рівненській області.
Що відомо?
- Троє осіб отруїлися дикорослими власноруч зібраними грибами. Наразі всі вони перебували на стаціонарному лікуванні.
- За попередньою інформацією, чоловік із міста Вараш вживав гриби «рижики», засолені без термічної кулінарної обробки.
- Смакували смаженими «зонтиками» та сироїжками мама з донькою з Радивилова.
Що потрібно робити, аби не отруїтися грибами?
- Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.
- Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
- Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
- Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
- Не вживайте сирих грибів.
Джерело: itv