14°

РадіоТРЕК, Радіо ТРЕК

Святкові рецепти для тих, кому набридли «Олів’є» і бутерброди

Ми зібрали легкі у приготуванні, ситні та смачні рецепти страв, які ще й потішать своєю вартістю.

Новий рік вже зовсім близько, тож записуйте 8 святкових рецептів:

1. Язик по-боярськи

Надзвичайно смачна і ситна закуска.

Інгредієнти:

  • язик яловичий відварний — 1 кг
  • печериці — 300 г
  • сир твердий — 100 г
  • чорнослив — 50 г
  • волоські горіхи— 50 г
  • майонез — 2 ст. л.
  • часник — 2 зубчики
  • масло вершкове — 20 г
  • сіль, перець і зелень (кріп, петрушка чи зелена цибуля) — за смаком

Приготування:

Промиваємо язик і замочуємо у холодній воді на 30 хв. Після цього відварюємо протягом 2-4 годин у воді зі спеціями, а тоді – опускаємо в холодну воду і знімаємо шкірку.

Дрібно нарізані гриби обсмажуємо до рум’яності на попередньо розігрітій у сковороді олії. Охолоджуємо.

Чорнослив на кілька хвилин заливаємо окропом і нарізаємо дрібними кубиками. Змішуємо його з грибами, подрібненим часником, посіченою зеленню, подрібненими горіхами, майонезом, сіллю і перцем.

Язик нарізаємо тонкими скибочками, викладаємо на тарілку, зверху кладемо начинку і присипаємо її тертим сиром. Прикрашаємо зеленню.

2. Салат «Фаворит»

Ситний і ніжний салат. Найкраще смакує саме з яловичиною. Для легшого приготування варто заздалегідь відварити яйця і м’ясо.

Інгредієнти:

  • яловичина (відварена) — 350 г
  • курячі яйця — 5 шт.
  • огірки солоні — 150 г
  • оливки — 150 г
  • твердий сир (тертий) — 200 г
  • цибуля — 1 шт.
  • волоські горіхи  — 100 г
  • майонез — 150 г

Приготування:

Яловичину промиваємо і відварюємо у підсоленій воді. Даємо остигнути, а тоді – нарізаємо невеликими шматочками.

Круто зварені яйця розділяємо на білки і жовтки: перші натираємо на грубій тертці, другі – на дрібній тертці.

Цибулю нарізаємо маленькими кубиками, перекладаємо в миску і заливаємо невеликою кількістю окропу (так зникне гіркота і цибуля стане м’якою; можна також її замаринувати, додавши по 1 ст. л. цукру, солі та оцту).

Твердий сир натираємо на грубій тертці.

Солоні (чи мариновані) огірки нарізаємо дрібними кубиками, як і оливки без кісточок (кілька штук лишаємо для декору). Залишимо також кілька волоських горіхів, аби прикрасити готову страву. Всі інші – дрібнимо у блендері. Зауважимо, що попередньо обсмажені на сухій сковороді горіхи – смачніші та ароматніші.

Ставимо на тарілку спеціальне кільце для формування страв і починаємо «збирати» салат:

Спершу викладаємо м’ясо, розрівнюємо його і промазуємо майонезом. Наступним шаром вкладаємо цибулю, а на неї – солоні огірки, які теж промазуємо. Тоді викладаємо білки, промазуємо їх і встеляємо оливками й горіхами. Майонезом мастимо вже горіхи. Викладаємо тертий сир, робимо густу сіточку з майонезу і присипаємо зверху жовтками.

Кілька годин страва має простояти у холодильнику, аби всі шари просочилися, а салат набув остаточної форми. Тоді можна зняти кільце й прикрасити майонезом, оливками й горіхами.

3. Печериці по-азійськи

Ця легка закуска підійде для будь-якого святкового столу, а приготувати її можна заздалегідь: чим довше страва простоїть у холодильнику, тим смачнішою та ароматнішою буде.

Інгредієнти:

  • печериці – 600 г
  • цибуля – 1 шт.
  • перець чилі – половинка
  • імбир – 10 г
  • часник – 4 зубчики
  • пучок кінзи
  • соєвий соус – 3 ст. л.
  • соняшникова олія – 2 ст. л.
  • лимонний сік – 25 мл
  • цукор – 1 ст. л.
  • сіль – за смаком.

Приготування:

Печериці очищаємо, промиваємо та обсушуємо паперовими серветками. Перекладаємо у форму, скроплюємо олією.

Відправляємо гриби у духовку, розігріту до 230°, на 10-15 хв, щоб вони пустили сік.

Ріжемо цибулю спершу на чотири частини, а тоді – тонкими кільцями. Порізану цибулю перекладаємо у миску, куди додаємо подрібнений часник і дрібно нарізаний перець чилі. Нарізаємо імбир тонкою соломкою і додаємо до решти інгредієнтів.

Висипаємо в чисту миску цукор, додаємо лимонний сік, олію і соєвий соус, перемішуємо.

Зливаємо сік від готових грибів через сито. Гарячі гриби додаємо до цибулі, заливаємо заправкою і перемішуємо. Чекаємо, доки гриби повністю схолонуть, тоді додаємо до них зелень і перемішуємо.

Готово! Страву можна відразу подавати на стіл або ж поставити в холодильник, аби гриби добре просочилися ароматом.

4. Печінковий торт «Новий рік»

Інгредієнти:

  • печінка куряча – 800 г
  • борошно – 200 г
  • яйця – 3 шт
  • морква – 200 г
  • цибуля – 2 шт
  • майонез – 300 г
  • соняшникова олія – 3 ст. л.
  • сіль і петрушка – за смаком.

Приготування:

Печінку промити, видалити з неї плівочки, тоді – подрібнити у блендері. Додати яйця, борошно, олію і сіль, добре перемішати.

Розігріваємо сковороду, змастивши її олією (це варто зробити тільки для першого коржа, інші відокремлюватимуться завдяки олії всередині тіста). На вже розігріту пательню виливаємо невелику порцію тіста, випікаючи корж, схожий на млинець. Повторюємо, доки не закінчиться тісто.

Моркву натерти на тертці, цибулю розрізати навпіл і порізати кільцями, все підсолити та обсмажити в олії протягом 5-7 хв – до золотистого кольору.

Підсмажені коржі по черзі змащувати майонезом і вкривати шаром цибулі з морквою, накриваючи наступним.

Торт можна прикрасити тертим сиром, майонезом, яєчними жовтками чи зеленню. Їсти можна як холодним, так і щойно приготованим.

5. Курячі стегенця з овочами у фользі

Інгредієнти:

  • курячі стегенця – 3шт
  • картопля – 6 шт
  • болгарський перець – 3 шт
  • помідори – 3 шт
  • часник – 3 зубчики
  • перець чилі – 1 шт
  • йогурт (звичайний – без додатків) – 3 ст. л.
  • томатна паста – 1 ст. л.
  • мед – 1 ст. л.
  • чебрець – 1 ч. л.
  • каррі – 1 ст. л.
  • соняшникова олія – 3-4 ст. л.
  • сіль і чорний перець – за смаком.

Приготування:

Спершу приготуйте соус-маринад. Для цього змішайте йогурт, томатну пасту, мед, чебрець, карі та олію. Підсоліть і приперчіть за смаком.

Окіст без шкіри густо змастіть соусом і залиште хвилин на 30. Очищену картоплю, помідори, болгарський і гострий перець наріжте крупними шматками.

Підготуйте три листки фольги. На кожен викладіть по стегенцю і по жмені нарізаних овочів, додайте часник. Загорніть фольгу конвертиком.

Згортки відправляємо у розігріту до 190° духовку на 40 хв.

Додамо, що курячу шкіру дійсно варто зняти – скоринки під час запікання не утвориться, а зайвий жир перебиватиме смак соусу та овочів.

6. Загадковий салат

Інгредієнти:

  • печінка – 500 г
  • курячі сердечка – 500 г
  • цибуля – 150 г
  • майонез – 2 ст. л.
  • часник – 1 зубчик
  • зелень
  • сіль – 2 ч. л.
  • цукор – 1 ст. л.
  • оцет 9% – 2 ст. л.
  • вода – 150 мл

Приготування:

Серце і печінку промиваємо, а потім відварюємо до готовності у різних ємностях. Печінку відварюємо 7 хв, а серця – 1 год. Вже готові субпродукти охолоджуємо.

Цибулю нарізаємо тонкими кільцями. Кладемо в миску, додаємо сіль, цукор, оцет і воду. Все перемішуємо і залишаємо на кілька хвилин.

Серце і печінку нарізаємо невеликими шматочками і викладаємо в миску. Тоді зливаємо з цибулі маринад і кладемо її туди ж. Після цього додаємо майонез, подрібнений зубчик часнику і зелень. Салат солимо та перчимо за смаком і, перемішавши, подаємо до столу.

7. Закусочний торт «Наполеон», або «Мімоза з коржами»

Інгредієнти:

  • готові або випечені листкові коржі – 5 шт.
  • майонез – 1 уп.
  • рибна консерва – 1 банка
  • яйця – 4 шт.
  • твердий сир – 20 г
  • цибуля – 1 шт. (велика)
  • морква – 1 шт.

Приготування:

Яйця відварити і дрібно нарізати, цибулю та моркву подрібнити і підсмажити, сир натерти на дрібній тертці.

На перший листковий корж викладаємо змішаний з майонезом натертий сир, накриваємо іншим коржем. Наступним шаром – пасеровані і трохи охолоджені цибулю і моркву. Змащуємо все майонезом і кладемо на нього наступний корж. Викладаємо подрібнену рибну консерву і вкриваємо тоненьким шаром майонезу, зверху – корж. Наступний шар – перемішані з майонезом яйця.

Останній листковий корж можна прикрасити крихтою жовтків, зеленню чи тертим сиром.

Найкраще, аби торт кілька годин «настоявся».

8. Фарширована грибами скумбрія

Інгредієнти:

  • скумбрія – 1 шт.
  • гриби – 100 г
  • цибуля – 1 шт.
  • лимон – 1 шт.
  • соняшникова олія
  • фольга чи папір для запікання.

Приготування:

Від голови до хвоста надрізати спинку скумбрії, відділяючи м’ясо від кісточок. Найкраще робити це, коли риба не до кінця розморожена.

Так само зі сторони спинки витягнути хребет і нутрощі та промити. Тоді – полити лимонним соком, посолити і поперчити.

Посмажте гриби з цибулею та остудіть. До начинки також можна додати трохи зелені і сиру.

Рибку змастіть олією (аби не прилипла до фольги) і викладіть на два шари фольги. Після цього – начиніть. Зауважимо, що не варто класти надто багато начинки, адже вона випадатиме і страва втратить вигляд.

Ставимо у добре розігріту духовку хвилин на 20. Якщо рибина дуже велика, можна й на 30 хв.

Смачного! Нехай все вдається!

Джерело: Радіо Трек


Хочете отримувати головні новини в месенджер? Підписуйтесь на наш Telegram та Whatsapp