Яку небезпеку несе “молочка” з ринку?
Попри серпневу спеку рівненські ринки наповнені молочними продуктами.
За молоко там в середньому просять 12 грн/л, за сметану – 25 грн/л. За кілограм сиру хочуть вторгувати 50 гривень.
Та в таку спеку молочні продукти, зокрема, куплені на стихійних ринках, можуть містити у собі шкідливі віруси, кажуть лікарі-інфекціоністи.
«Так, до нас надходили пацієнти, які отримали отруєння шляхом вживання молочних продуктів. На жаль, не завжди вдається визначити джерело зараження. Зазвичай у пацієнтів діагностували кишкові інфекції та ентеро-віруси. Останній передається повітряно-капельним шляхом, розмножується він активно і в молочних продуктах», – розповідає завідувачка інфекційного відділення Галина Максимчук.
У Держпродспоживслужбі не рекомендують купувати молочні продукти на стихійних ринках. Адже там не проводяться перевірки продуктів. Додають, молочку можна продавати у сертифікованих пластикових тарах, у жодному разі не можна продавати у раніше вживаному пластику, як це часто-густо буває.
«Свіже молоко має зберігатися до 6 годин при температурі +8 градусів, добу – при температурі +4 градуси. А при нинішніх показах термометра практично жодна продукція не може зберігатися, вона псується. На даний час раджу утриматися від покупок продуктів тваринного походження на ринку», – рекоменудє заступник начальника Рівненської держпродспоживслужби Василь Дмитрієв.
Однак, деякі продавці на це мають свої аргументи. Нашим журналістам вдалося поспілкуватися з продавчинею молочки пані Галиною. Жінка каже, продукти у неї не псуються, бо реалізує свої продукти за декілька годин, «до обіду» . Ба більше, у неї є свої постійні покупці, які і розбирають молочну продукцію.